چکیده کتاب گاو بنفش نوشته ست گادین

832 بازدید

روزی بازاریابی حرفه‌ای به نام ست گادین از جاده‌ای روستایی در فرانسه عبور می‌کرد که ناگهان گله‌ای از گاوها توجهش را جلب می‌کند. ماشین را پارک می‌کند و لحظاتی محو زیبایی گاوها می‌شود اما پس از چند دقیقه، منظره گاوها برایش تکراری می‌َشود. ناگاه فکری به ذهنش می‌آید و با خودش می‌گوید که اگر یکی از این گاوها بنفش بود چقدر می‌توانست جذاب باشد!! همین موضوع باعث شد او کتابی بنویسد به نام گاو بنفش که جزو پرفروش‌ترین‌های آمازون بوده و هست. بیایید ببینیم او در این کتاب چه نکات کلیدی و مهمی را مطرح کرده است.

—***—

اگر بخواهم خیلی خلاصه بگویم، ست گادین در کتاب گاو بنفش می‌خواهد یک نکته بسیار مهم به تمام بازاریابان و صاحبان کسب‌کار یادآور شود و آن هم این که: اگر ایده‌ای متمایز برای ورود یا حضور در بازار ندارید‌، عملا از شانسی بسیار اندک برای موفقیت برخوردار هستید!

باید ایده متمایز داشته باشید

امروز در هر زمینه‌ای که قصد دارید به آن وارد شوید و یا در آن هستید،‌ ده‌ها محصول و برند دیگر وجود دارند که هر کدام قسمتی از بازار موجود را به خود اختصاص داده‌اند. یکی از بزرگترین مشکلات اغلب کسب‌وکارهای کنونی، به خصوص در ایران، این است که کمترین توجهی به این موضوع ندارند!

 

کسب و کارهای ما بیشتر شبیه همان گاوهای قهوه‌ای معمولی هستند که برای چشم مصرف‌کنندگان تکراری شده‌اند. اگر ایده متمایزی ندارید توصیه ست گادین در کتاب گاو بنفش به شما این است که به بازار وارد نشوید.

 

این که بسیاری از کارآفرینان نوپا می‌گویند: «ما کیفیت بهتری داریم یا خدمات قوی‌تری به مشتری می‌دهیم»، مستلزم این است که در ابتدا مشتریان شما را انتخاب و خریداری کنند تا بعد بفهمند که واقعا بهتر هستید!‌ ضمن این که تمام رقبای شما هم همین ادعا را دارند! پس  ست گادین به درستی عقیده دارد که اولین قدم برای وارد شدن به بازار داشتن یک ایده متمایز یا همان گاو بنفش است تا بتوانید نظر مشتری را جلب کنید.

برای ایده متمایز حواستان به جایگاه در ذهن مشتری باشد

بعد از مشخص کردن ایده متمایز، باید تقاضای بازار موجود را نیز بسنجید و محصول یا خدماتی تولید کنید که تا حدودی توسط مشتریان شناخته‌شده و دارای جایگاه در ذهن مشتری باشد. برای ایجاد تمایز شما می‌توانید بهبود دهنده محصول قبلی باشید و نه این که الزاما محصولی عجیب و غریب و غیرعادی تولید کنید.

 

برای مثال، زمانی که شرکت آرپانوش با محصول ایستک وارد بازار شد، آن‌ها‌ اولین شرکتی بودند که ماءالشعیرهای تلخ را با طعم‌های میوه‌ای ترکیب کردند. ماءالشعیر تلخ برای مردم محصولی شناخته شده بود و ایستک توانست به خوبی با طعم دادن به آن محصولی متمایز اما دارای جایگاهی خاص در ذهن مشتری عرضه کند. به همین دلیل آن‌ها در کوتاه‌ترین زمان ممکن توانستند موفقیت بسیاری کسب کنند.

 

همین‌طور شرکت اپل با تولید گوشی اینترنتی و ترکیب دو واژه اینترنت و تلفن و ساخت برند آیفون توانست به سرعت، جایگاهی قدرتمند در ذهن مشتریان پیدا کند! تلفن موبایل دستگاهی شناخته شده و پرکاربرد بود و اینترنت هم جایگاهی مقبول کسب کرده بود. استیو جابز این دو را باهم ترکیب کرده و تلفنی بهبودیافته را به بازار ارائه داد که اینترنت را در دسترس عموم و به صورت همراه قرار می‌داد!

 

پس فراموش نکنید که ایده در عین جدید و متمایز بودن باید جایگاهی نیز در ذهن مشتریان داشته باشد و اگر کلا کالایی بدون پیشینه باشد،‌ بازاریابی آن بسیار سخت و شاید غیر ممکن باشد.

 

یادتان باشد بیش از یک قرن پیش که هنری فورد اتوموبیل‌های اولیه خودش را ساخت این ماشین‌ها به کالسکه بدون اسب معروف بودند و نه اتومبیل!! چرا؟ چون کالسکه برای مردم ملموس بود و می‌دانستند که قرار است با چه‌چیزی برخورد کنند!! همین‌طور زمانی که اولین موتور سیکلت‌ها تولید شدند از آنها به عنوان دوچرخه‌ای موتوردار نامبرده شد .

نام مناسب برای برندتان برگزینید

نکته مهم دیگری که این روزها در کنار تمایز محصول باید به آن بسیار توجه کنید اسم برند است که برای محصول یا خدمات خود انتخاب می‌کنید. اسامی به منزله دروازه ورود به ذهن مشتریان شما هستند و اگر از اصول نام‌گذاری آگاه باشید می‌توانید با ساختن یا یافتن نامی مناسب سرعت پیشرفت‌تان را چند برابر کنید. پس پیشنهاد می‌کنم حتما مقاله « کلیدهای طلایی انتخاب اسم برند | چگونه اسم برند قدرتمندی انتخاب کنیم؟» را مطالعه کنید.

استراتژی داشته باشید

اما نکته بسیار مهم دیگر برای موفقیت یک کسب‌وکار، مشخص نمودن استراتژی آن است. لغت‌نامه میریام وبستر استراتژی را که یک واژه نظامی است اینطور معنی می کند: چیدمان نیروها به نحوی که نسبت به نیروهای دشمن در موضع برتری قرار بگیرند .

استراتژی را می توان به سه دسته تقسیم کرد:

  • استراتژی عملیاتی یا Operational strategy
  • استراتژی کسب و کار یا Business strategy
  • استراتژی سازمانی یا Corpor strategy

 

هر کدام از این دسته ها جایگاه و تعاریف خاص خود را دارند که به صورت بسیار خلاصه آنها را برایتان شرح می دهم.

 

استراتژی عملیاتی شامل دستورالعمل‌های داخلی کسب‌وکار شما می‌شود. به طور مثال نوع استخدام و اخراج کارکنان، حقوق و مزایای کارکنان و سیستم ورود و خروج و مواردی از این دست است.

 

استراتژی کسب‌وکار همان واژه استراتژی عمومی است که به روش‌های کسب‌وکار ما در بازار اشاره دارد و شامل اجرای طرح‌های تخفیف،‌ جشنواره‌ها، فروش‌های اقساطی و بازاریابی و ….می‌شود.

 

استراتژی سازمانی استراتژی‌ای است که هر کسب‌وکاری باید حداقل سالی یک‌بار در جلسه‌ای حتی بین شما و خودتان، اگر خودتان به تنهایی کار می‌کنید، تشکیل شود و در آن مشخص کنید که آیا ادامه کارتان در این بازار اصلا درست است یا خیر؟ کاری که شرکت کیمبرلی کلارک چند دهه پیش انجام داد و از صنعت کاغذهای چاپی بیرون آمد. آنها پس از فروش کل دستگاه‌های چاپ کاغذ،‌ فقط دستگاه‌هایی برای تولید دستمال کاغذی خریدند و تولید محصول قدرتمند کلینکس را به شدت افزایش دادند که این شرکت متوسط را به بالاترین رتبه‌های شر‌کت‌های دنیا رسانید.

 

—***—

 نکاتی که گفتیم را جمع بندی کنیم. برای داشتن یک کسب و کار موفق باید:

اول: ایده متمایز یا همان گاو بنفش کسب و کار خود را مشخص کنید.

دوم: تقاضای بازار را بسنجید و کالایی تخیلی تولید نکنید که بازار هیچ شناختی از آن ندارد.

سوم: یک اسم برند قدرتمند و مناسب برای آن بسازید.

چهارم: استراتژی‌های سه گانه خود را تعیین کرده و آن‌گاه با قدرت تمام،‌ اقدام به حرکت در بازار کنید.

 

به شما تضمین می‌دهم که اگر موارد فوق را در هر کسب‌وکاری به درستی به کار ببندید،‌ در زمانی کوتاه و در هر بازارای به سرعت موفق خواهید شد.

 

برای من مشخص نبود که آیا فقط قسمت تمایز ایده از کتاب گاو بنفش است یا همه قسمت‌های مقاله. اگر  جناب مهدی نژاد این موضوع را مشخص بفرمایند می‌توانم تغییرات کوچکی در بعضی قسمت‌های مقاله بدهم که برای خواننده هم این موضوع مشخص‌تر باشد و هم از نظر سئو تعداد تکرار واژه های کتاب گاو بنفش و ست گادین بیش‌تر شود. پس لطفا بعد از ادیت بنده را تگ بفرمایید تا آن تغییرات را اعمال کنم. عادل پور

ممنون از توضیح شما فکر کنم روی کتاب یا برگرفته از کتاب گاو بنقش کار کنیم. فقط قسمت ایده متمایز از کتاب گاو بنفش است مهدی نژاد

 

(Visited 174 times, 1 visits today)
اشتراک گذاری با دیگران :

3 نظر در “چکیده کتاب گاو بنفش نوشته ست گادین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *