راهنمای انتخاب بهترین رنگ برند
اگر میخواهید برندی حرفهای داشته باشید که بتواند بازار را فتح کند و در ذهن مردم ماندگار شود باید بسیار حسابشده کار کنید و به همه ریزهکاریها توجه کنید. در کنار کیفیت کالا یا خدمات و انتخاب نام قدرتمند برای برندتان باید به فکر انتخاب بهترین رنگ برند نیز برای آن باشید.
نام برند شما هم نوشته میشود، هم شنیده میشود هم دیده میشود. پس علاوه بر خوشنام و خوشآوا بودن باید رنگ برند حرفهای هم داشته باشد. آیا میدانید که تاثیر رنگ بر نامهای تجاری چیست و بهترین رنگ برند برای شما کدام است؟
طبیعتا در انتخاب رنگ برند در مقایسه با نام برند یا نام شرکت انتخابهای بسیار محدودتری داریم. این به دلیل آن است که چند ده هزار واژه در هر زبان وجود دارند. اما تعداد رنگها بسیار محدود هستند.
در این مقاله سعی کردهایم قوانین بهکارگیری رنگها در دنیای تجارت را برایتان شرح دهیم تا با دانستن آنها بتوانید به انتخاب بهترین رنگ برند بپردازید. اگر به دنبال اصول انتخاب رنگ سازمان هستید هم، همین نکاتی که در این مقاله بیان میشود برایتان راهگشا خواهد بود.
اطلاعاتی که در این مقاله با شما درمیان میگذاریم به صورت اختصاصی برای جهان تجارت تدوین شده و در واقع عصاره چندین کتاب و مقاله تخصصی در این رابطه است که به واسطه پژوهشها و فعالیت چندین سالهمان در حوزه تجارت و برندسازی با آنها آشنا شدهایم.
—***—
انواع رنگها از نظر هنر برندینگ
قبل از این که با اصول انتخاب بهترین رنگ برند و رنگ سازمانی آشنا شویم، باید با خود رنگها و ویژگیهای آنها از منظر حوزه تجارت آشنا شویم. از نظر من در حوزه تجارت رنگها را میتوانیم به رنگهای اصلی، رنگهای خنثی و رنگهای فرعی به شکل زیر تقسیمبندی کنیم:
الف) رنگهای اصلی
رنگهای اصلی در حوزه تجارت پنج رنگ هستند: قرمز، نارنجی، زرد، آبی، سبز. توجه کنید که این دستهبندی با توجه به خواص و کاربرد این رنگها در این حوزه تجارت و کسبوکار انجام شده و با دستهبندی رنگهای اصلی در مثلا نقاشی متفاوت است.
ب) رنگهای خنثی
در حوزه تجارت سه رنگ خنثی داریم: سفید، مشکی، خاکستری. اتفاقا در نقاشی هم همین رنگها را به عنوان رنگهای خنثی میشناسند
پ) رنگهای فرعی
مابقی رنگها در حوزه تجارت در دسته رنگهای فرعی طبقهبندی میشوند مثل: بنفش، قهوهای، صورتی و غیره.
ویژگیهای رنگ برند
هرکدام از رنگها با توجه به اثری که روی چشم ما دارند و نوع دریافت و حسی که در ما ایجاد میکنند، دارای خواصی هستند. بیایید خواص برخی از این رنگها که در حوزه تجارت و برای انتخاب رنگ برند و رنگ سازمانی به کار ما میآيند را با هم مرور کنیم.
الف) رنگ قرمز
رنگ قرمز به دلیل طیف نوری که دارد، درجلوی شبکیه چشم ما تشکیل میشود و همین موضوع باعث میشود ما تصور کنیم که چشم ما دارای حرکت است!
این رنگ نشان از هیجان و انرژی و قدرت دارد. قرمز رنگ بسیار پرطرفداری است و بیش از ۴۵ درصد کشورهای جهان در پرچمشان از رنگ قرمز به عنوان رنگ اصلی استفاده کردهاند!
جالب است که رنگ نارنجی هم تقریبا خصلتهایی مشابه رنگ قرمز دارد و میتوانیم بگوییم در حوزه تجارت برادر دوقلوی آن است.
ب) رنگ آبی
رنگ پرطرفدار دیگر یعنی آبی هم یکی از رنگهای اصلی و پر قدرت در زمینه تجاری است. پرچم ۲۵ درصد از کشورهای جهان نیز دارای رنگ آبی به عنوان اساس پرچم است که میزان محبوبیت فراوان آن را نشان میدهد. آبی نشان از آرامش، اعتماد و افتخار دارد. سبز هم دقیقا در راستای رنگ آبی قرار دارد و آن هم نشان از آرامش و همچنین نشان طبیعت است.
پ) رنگ زرد
طیف رنگ زرد که درخشانترین رنگ است، نمایشگر احتیاط و همچنین روشنی و اعتبار است. این طیف رنگ به دلیل نزدیکی به نور خورشید همیشه مورد توجه بوده است و همچنین نمادی از طلا و ثروت است.
حتما متوجه شدید که طیف رنگ قرمز (شامل قرمز و نارنجی) که نشان از هیجان است خواصی برعکس طیف رنگ آبی (شامل آبی و سبز) که نشان از آرامش است دارد.
این رنگها حتی در محلی که در چشم تشکیل میشوند با یکدیگر متفاوتند. رنگ آبی در پشت شبکه چشم تشکیل میشود درست برعکس قرمز که در جلوی شبکیه تشکیل میشود. به همین دلیل است که تصور میکنیم رنگ آبی از ما دور میشود!
حالا که با خواص رنگهای اصلی در حوزه تجارت آشنا شدیم باید بگوییم که حتی الامکان در انتخاب رنگ برندتان به سراغ این رنگها بروید
سراغ رنگهای اصلی بروید و تکرنگ انتخاب کنید
یک ترفند بسیار مهم در انتخاب بهترین رنگ برند و رنگ سازمانی این است که اگر در انتخاب رنگ اولین هستید، یعنی در رسته شما هنوز هیچ رقیبی وجود ندارد، حتما از یکی از رنگهای اصلی را انتخاب کنید: یعنی قرمز، نارنجی، زرد، آبی یا سبز!
این یکی از قواعد انتخاب بهترین رنگ برند و یکی از اصول انتخاب رنگ سازمانی است. نکته مهم دیگر این که تمام تلاشتان را بکنید تا بتوانید از یک رنگ استفاده کنید و ترکیب رنگی به کار نبندید.
طبیعتا وقتی که هنوز رقیبی ندارید، دستتان باز است و میتوانید هرکدام از رنگهای اصلی را که خواص و ویژگیهای آن با برند و کسب و کارتان همخوانی بیشتری دارد برگزینید.
یک روش انتخاب بهترین رنگ برند این است که از ترفند رنگ سمبلیک استفاده کنید؛ یعنی رنگ اصلیای را برگزینید که به خوبی نشانگر کسب و کارتان است!
مثلا شرکت جاندیر تولید کننده ابزارآلات و ماشینآلات کشاورزی از رنگ سبز استفاده کرده که سمبل مرزعه، طبیعت و محصولات کشاورزی است. اگر کسب و کار شما در حوزه سلامتی و یا محیط زیست باشد هم همین رنگ سبز انتخاب بسیار خوبی است.
اگر در کارتان رقیبی دارید که پیشتر رنگ برند و رنگ سازمانی خودش را انتخاب کرده آنوقت است که دیگر دستتان کامل باز نیست و باید سراغ قوانین رقابتی در انتخاب رنگ بروید.
از رنگهای متضاد در رقابت تجاری استفاده کنید
ما ایرانیها و بسیاری از مردم جهان از بدو تولد میدانند که رقابت قرمز و آبی تمامی ندارد. مثالهای فراوانی را میتوانیم برایتان ردیف کنیم که رقبای ورزشی، سیاسی و تجاری این دو رنگ متضاد را برای رنگ برند یا رنگ سازمانی خود برگزیدهاند.
نمونه بسیار مشهورش برای ما ایرانیها تیمهای فوتبال پرسپولیس و استقلال هستند. حزبهای جمهوریخواه و دموکرات دو رقیب دیرینه عرصه سیاست در ایالات متحده آمریکا هم به ترتیب از رنگهای قرمز و آبی استفاده میکنند.
در حوزه تجارت هم قاعده همین است. اگر در کسب و کارتان رقیبی دارد که قبل شما رنگ برند یا رنگ سازمانی خود را انتخاب کرده، بهترین اقدام تجاری که شما میتوانید انجام دهید این است که رنگ سازمانیتان را دقیقا متضاد رقیب قرار دهید!
یعنی اگر رقیبتان قرمز است، شما رنگ آبی را انتخاب کنید!
اگر رنگ رقیبتان سبز است، شما رنگ نارنجی را انتخاب کنید!
مثلا شرکت کداک که تا همین چندی پیش هم به عنوان یک غول تجارت مشغول به تولید فیلمهای عکاسی بود رنگ زرد را انتخاب کرده بود و رقیبش فوجی رنگ سبز که متضاد زرد محسوب میشود.
باید تأکید کنیم اما اگر رقیبی دارید که قبل از شما از رنگی استفاده کرده است، بدترین کار این است که شما هم از همان رنگ استفاده کنید. در این باره یک مثال معروف کوکاکولا و پپسی هستند.
کوکاکولا که رهبر نوشابه مشکی در جهان است، بیش از ۱۳۵ سال است که از رنگ اصلی قرمز برای رنگ برند استفاده میکند! بهترین کار برای رقیب اصلی کوکاکولا یعنی پپسی این بوده که فقط از رنگ آبی برای رنگ برند استفاده کند.
با وجودی که پپسی تا حدودی این کار را انجام داده، اما همواره ترکیبی از آبی و قرمز داشته است و این باعث کم شدن قدرت پپسی شده است.
در واقع پپسی با انجام دو کار، قدرت رنگ برندش را کم کرده است. اول این که رنگ ترکیبی استفاده کرده و دوم آنکه از قرمز که رنگ اختصاصی رقیبش است در انتخاب رنگ برند خودش بهره گرفته.
از رنگهای متفاوت و تأثیر تاریخ و فرهنگ غافل نشوید
با توضیحاتی که تا به این جا دادیم شاید به نظرتان آمده باشد که غیر از رنگهای اصلی دیگر رنگها در انتخاب رنگ برند و رنگ سازمانی به کار نمیآیند. اما اینگونه نیست!
در مواردی رنگهای فرعی میتوانند به دلیل متمایز و خاص بودن تبدیل به انتخاب قدرتمندی برای رنگ برند بشوند. برای مثال شرکت پستی یونایتد پارسل در آمریکا با رنگ قهوهای خاص خودش بسیار معروف شده است.
با این که رنگ قهوهای جزو رنگهای بسیار کم استقبال در تجارت است، اما روی این نام تجاری بسیار قدرتمند ظاهر شده ! یکی از دلایلش هم متمایز بودن آن بوده است.
همینطور هرکدام رنگهای خنثی یا فرعی در فرهنگهای مختلف ممکن است معانی خاص تاریخی و سنتی داشته باشند که ممکن است با توجه به نوع کسبوکارتان این معانی تاریخی و فرهنگی برای انتخاب رنگ مناسب برند و رنگ سازمانی به کار بیاید.
مثلا در اغلب فرهنگ های جهان سفید رنگ شفافیت و عروس و پاکی است. سیاه رنگ لوکس محسوب میشود وتشریفات و البته مراسم عزاداری. رنگ بنفش در فرهنگ اروپایی و آمریکایی مفهوم وفاداری و نجابت میدهد.
—***—
امیدواریم اصولی که برای انتخاب رنگ برند مناسب در این مقاله با شما درمیان گذاشتیم برایتان مفید بوده باشد و بتواند با به کاربستن ترفندهای آن رنگ برند زیبا و حرفهای برگزینید.
درباره احسان مهدینژاد و مجموعه هزارمدیر بیشتر بدانید (کلیک کنید)
از ترکیب رنگ ، مورد حقیقی حساب نشده بود
جالب بود.زمينه كارى من بهبود فردى نوجوانان هست.تا بحال رنگ سبز رو به من پيشنهاد دادند ولى من زياد اين رنگ رو دوست ندارم و از طرفى همه خانواده و روانشناسى رو با رنگ سبز مى شناسند.پس خيلى تكرارى هست.بنابر موارد ذكر شده در مقاله زيباتون من ميتونم از رنگ متضاد سبز يعنى زرد استفاده كنم ولى احساس مى كنم خيلى جالب نباشه.واقعأ در زمينه انتخاب رنگ نميدونم بايد چيكار كنم.خوشحال ميشم نظر شما رو بدونم
سلام و ممنون از دیدگاه های جالبی که راجع به رنگها ارائه دادید . استفاده کردم
سلام
چقدر زیبا و موشکافانه این موضوع را توضیح دادید. بسیار متشکرم
بسیارعالی راجع به رنگ نام های تجاری صحبت کردین.. استفاده کردیم استاد عزیز 🙂
سلام
مقاله ای جذاب بود
نظر جنابعالی راجع به ترکیب دو رنگ چیست؟
مثلا بخش عمده نارنجی با جزئیات سبز